EEN WERELDERFGOED

De goede feeën van de mensheid hebben zich over Amiens en haar omgeving ontfermd. De kathedraal Notre-Dame d’Amiens, de belforten van Lucheux, Doullens en Amiens evenals de kerk van Folleville zijn geklasseerd tot werelderfgoed.

 

 

Als een juweel van de gotische kunst en van het werelderfgoed heerst de kathedraal Notre-Dame-d’Amiens voor de eeuwigheid over de stad. Als u in verwondering de fascinerende façade heeft bekeken, kijkt u omhoog. Zie hoe zij naar de hemel reikt. Durf nader te schrijden en laat uw ogen over haar sublieme vorm glijden.

"Zoals ze is met haar zo bijzondere glimlach, zoveel hou ik van de Gulden Maagd, met haar glimlach van vrouw des hemels; hoeveel hou ik van haar begroeting aan die poort van de kathedraal, in haar sch

Vervolg hierna uw tocht op Gotische bodem, bewegend van licht… naar licht. Het immense schip, vol klaarheid, openbaart zich, majestueus. Ga enkele minuten zitten om de kathedraal van Amiens langs de binnenzijde te aanschouwen. Neem het indrukwekkende schip in u op. Het is een openbaring van harmonie. Sta een ogenblik stil bij de bouw van dit meesterwerk van evenwicht.


De nacht is gevallen over de kathedraal van Amiens. Stilaan wordt het drukker op het kerkplein.  Samen met u hebben ze zich op de westelijke portalen gericht. Als uit het niets opduikend, omhelzen de woorden, de muziek en de kleuren de gevel. Gedurende enkele minuten herwinnen de stenen beelden hun middeleeuwse kleuren en komen tot leven.

Juli 2005, 23 Noord-Franse klokketoren worden tot werelderfgoed van de mensheid geklasseerd. Deze van Amiens, Doullens en Lucheux prijken op de lijst. De belforten karakteriseren onze streek. Imponerend, tekenen zij het landschap en het centrum van de steden. Ze symboliseren de geboorte van de stedelijke macht, de onafhankelijkheid van de burger tegenover de edelman. Ze werden vernield, maar steeds hebben de inwoners ze uit hun as laten herrijzen.


Duw de zware deur van het klokketoren van Amiens open. Zijn muren vertonen duizenden graffiti. Ontdek, de kangoeroe ooit ingegrift door Australische soldaten, een beeld van een ophanging, een gekruisigde Christus. beklim de 208 treden; van bovenop het belfort zult u de indruk krijgen te waken over de stad.

 

Bent u in Doullens, ga dan voor het bakstenen klokketoren staan. Bewonder de ranke toren. De zaal met kruisbogen slaat u met verstomming. Bezoek ook deze van Lucheux die zijn middeleeuws karakter heeft weten te bewaren. Jean d’Arc is u vooraf gegaan in 1430. Met een beetje verbeelding kunt u nog het gekletter van de paardenhoeven horen weerklinken in de straten van het dorp.